TR
Ara

SSS




Sıkça Sorulan Sorular

Kimler UTTS Montajı Yaptırmalıdır?

Yakıt giderlerini muhasebeleştirerek beyan eden tüm mükellefler UTTS sistemini araçlarına montaj yaptırmalıdır. Aksi taktirde mükellefler yakıt giderlerini muhasebeleştiremeyeceklerdir.


UTTS Montajı için son gün ne zaman?

Mükelleflerin 31.12.2024 tarihine kadar UTTS montajını yaptırmış olması ve tüm işlemlerinin tamamlanmış olması zorunludur.


UTTS Montajı Hangi Araçlara Yapılır?

Kiralık ya da işletmeye dahil edilmiş ve iş amaçlı kullanılan araçların akaryakıt giderlerinin muhasebeleştirilmesi için bu araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması ve yakıt alımlarının UTTS sistemi üzerinden yapılması zorunludur. Zorunlu olmayan araçlara ise isteğe bağlı olarak TTB taktırılabilir. Araç sahipliğinde, kullanım hakkında veya plaka bilgilerinde değişiklik olması durumunda, araç üzerindeki TTB’nin yeni araç sahibi, yeni hak sahibi ya da yeni işletmeci tarafından yetkili montaj noktalarında değiştirilmesi gerekmektedir.


UTTS Etiket veya Halkaların Montaj İşlemi Nasıl Yapılır?

Mükellefler öncelikle UTTS(Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi)'ne kaydolurlar. Mükellefler Darphane'nin UTTS sistemine kayıt işlemlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sisteme sonra taşıt bilgilerini girerler. Taşıt bilgilerini girdikten sonra ödeme işlemini yaparlar ve sipariş montaj kodu oluşur. Daha sonra Darphane tarafından yetkilendirilen Yetkili Taşıt Montaj Firmaları'nı bularak UTTS etiketlerini veya halkalarını taşıtlarına montaj yaptırırlar.


UTTS LPG'li Araçları Kapsıyor mu?

LPG'li araçlar da kapsam dahilindedir fakat LPG sistemi için montaj yapılan bir UTTS donanımı henüz bulunmamaktadır. İlerleyen zamanda LPG'li araçlar için de bir donanım takılması gerekebilir. Darphane tarafından yapılacak yeni bir bildiriye kadar LPG'li araçlar LPG ikmaline normal şekilde devam edecektir.


UTTS Etiketi veya Halkası Montajında Araç Üzerine Elektrik Bağlantısı Yapılır Mı?

UTTS etiketi veya halkası montajı yapılırken araç üzerindeki elektrik sistemine herhangi bir elektrik bağlantısı yapılmaz. UTTS sistemi enerjisini akaryakıt pompası üzerine monte edilmiş cihazdan kablosuz şekilde alır ve sadece yakıt ikmali esnasında devreye girer.


UTTS Yabancı Plakalı Araçları Kapsıyor Mu?

UTTS Türkiye'deki trafiğe kayıtlı araçları kapsamaktadır. Yabancı plakalı araçlar UTTS sistemini kapsamaz. Yabancı plakalı araçlarla ilgili özel durumlarda mükellefin bağlı olduğu maliye birimine müracaat etmesi gerekmektedir.


Yurt Dışına Seyir Haline Olan Araçlarımın Yurt Dışındayken Aldıkları Yakıtı Gider Gösterebilir Miyim?

Yurt dışından alınan yakıt giderleri UTTS sistemine dahil olmamaktadır. Yurt dışında yapılacak olan akaryakıt ikmalindeki giderlerin muhasebeleştirilebilmesi için mükellefin bağlı oldu maliye birimine müracaat etmesi gerekmektedir.


Aracıma UTTS Taktırmam Zorunlu Mu?

Yakıt giderlerini muhasebeleştirebilmek için aracınıza UTTS taktırmanız zorunludur.


UTTS Montajı Yapılmayan Araçlara Cezai işlem uygulanır mı?

31 aralık 2024 tarihine kadar UTTS montajı yapılmayan araçlar için herhangi bir cezai yaptırım bulunmamaktadır. 1 ocak 2025 tarihinden itibaren ise akaryakıt teslimlerine yönelik düzenlenen belgeler hiç düzenlenmemiş sayılacağından, cezai işleme tabi olunabilir.